Anzeige AZR-T1-englishTV-468x60 R8

Updating Toronto's Existing Housing Stock by Reigo & Bauer

Projects (e)

 

Located in Toronto’s Roncesvalles neighbourhood, the Galley house challenges conventional notions typical of a semi-detached, Victorian era home, by providing a new rear entry hub, internal connectivity, and abundant natural light within a two-storey volume addition.

The client’s desire was to convert their home into a more livable and beautiful space that would suit their family’s lifestyle. Merike Bauer, a founding partner of the firm along with Stephen Bauer, explains “We approached that brief by reconsidering two primary elements: the pattern of circulation into the house and access to natural light.”

existing housing stock reigo bauer 02

existing housing stock reigo bauer 03

A key feature in the project speaks to Reigo & Bauer’s ongoing studies of daylighting all parts of a home. Above the dining room, the subtle tilt of the east facing upper wall, and a cut-away in the second floor, permits the large window above to act as a skylight, flooding the centrally located dining area below with natural light, whilst connecting the upper and lower levels - an unexpected condition in Toronto’s Victorian-era homes. Courtesy of slight offsets and subtle sculptural design elements, the natural light reflects off smooth, curved matte white walls throughout, while the upper floor benefits from the newly expanded views afforded by the tilt of the wall & window.

existing housing stock reigo bauer 04

existing housing stock reigo bauer 05

Only freestanding volumes of wall divide spaces on the main level, providing a sense of inter-connectivity throughout the project. Unconventionally, the back of the main level has been given over to a dropped oversized landing, connecting main level, grade and basement. Serving as the primary entry hub to the home, an open concept mud room is tucked in beside the stairwell, where Reigo & Bauer used diamond mesh railings to discretely obscure the coat storage from the main floor space, without obstructing outside views. The extra three feet of height gained from the dropped level has provided the main floor with expanded views to the backyard through floor to ceiling glass.

In addition to addressing core elements of the home’s internal redesign, the partners’ use of innovative materials and architectural design elements ensure the addition’s external façade both contrasts and compliments its neighbouring environment.

existing housing stock reigo bauer 06

“At its widest point, the house is only 20 feet across, which narrows to 16 feet for the extension at the back,” explains Stephen Bauer. “Given those parameters, we put a lot of thought into architectural elements that would not only achieve a modern look for the extension, but would also capture sunlight efficiently while mitigating shadows and reflections cast on and from neighbouring spaces.”

For the exterior cladding, Reigo & Bauer sought a contemporary complement to the traditional brick façades of the existing home and its surroundings, opting for a unit-based cladding that would serve the same principal, but in the form of black and white diamond-shaped metal tiles.

existing housing stock reigo bauer 07

existing housing stock reigo bauer 08

The two-tone cladding effectively distinguishes the volumes as stacked layers, rather than giving the impression of a single overarching façade.

The upper and lower volumes are distinguished not only by the contrasting colours, but very subtly by their geometry. A slight 10º degree slope of the upper side window wall is echoed below in a surprising variance from square in the side and rear walls; the offset reinforcing the reading of two stacked volumes.

On the roof of the extension, a sundeck completes the addition, with light industrial fencing that embraces the quality of transparency found throughout the project.

www.reigoandbauer.com
www.instagram.com/reigoandbauer/

Project Name: Galley House
Location: Toronto Ontario
Area: 2,150 sf ( 200 m2)
Completion: 2018
Architecture & Interiors: Reigo & Bauer
Design Team: Stephen Bauer, Merike Bauer, Fabian Grieco
Structural Engineer: Blackwell
Construction: JH Reynolds Contracting

Photography: Tom Arban


Anzeige AZ-GC1-728x250 GAS

Testo Know-how-Reihe: Feuchtigkeit, die unterschätzte Messgröße

Fachliteratur

Bild: Lignotrend / Foto: Brigida Gonzalez, Stuttgart

Hochbau

Auf den quadratischen Stützen der Hochkolonnaden ruht das filigrane, ebenfalls aus Architekturbeton gefertigte Dach. Foto: Dreßler Bau GmbH

Hochbau

Der heroal VS Z schafft eine wohnliche Atmosphäre, ohne das Tageslicht vollständig auszusperren. Foto: heroal

Fassade

Das Schüco Schiebesystem ASS 77 PD.SI ermöglicht zusammen mit der gläsernen Pfosten-Riegel-Konstruktion FWS 50.SI aus nahezu jedem Zimmer einen Panorama-Blick auf die Küste. Foto: Kirstine Mengel

Fassade

Je nach Nutzung des Konferenz- und Besprechungsraums kann die Lichtfarbe gewählt werden. Für konzentriertes Arbeiten beispielsweise eignet sich ein eher kaltes Licht in 5000K. Foto: Planlight GmbH

Beleuchtung

Ohne störende Füße: Der SitaDrain Terra Profilrahmen wird direkt auf den Nutzbelag aufgelegt und bis an die Attika geführt

Unternehmen

Die Vergleichsplattform für Bauprodukte Plan.One soll die zentrale Informationsquelle für alle am Bau Beteiligten werden. Bildnachweis: Plan.One

Unternehmen

Ein Neubau made of Ligno bildet das Herzstück eines kleinen Wohnensembles, welches derzeit im oberfränkischen Kronach reaktiviert wird.

Hochbau

Das Brandschutzglas ANTIFIRE 22 - EI 30 ist zusammen mit dem Brandschutztürsystem heroal D 82 FP zertifiziert und geprüft. Foto: heroal

Türen+Tore

Warming Stripes auf dem Spitzdach des Bangert-Gebäudes. Foto: DSM / Hauke Dressler

Projekte (d)

Anzeige AZ-C1a-300x250 R8

Anzeige AZ-C1b-300x600 R8
Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.
Weitere Informationen Ok Ablehnen