Anzeige AZR-T1-englishTV-468x60 R8

Brick House by Natalie Dionne Architecture

Photographer: Raphaël Thibodeau

Projects (e)

 

Montréal is known for its lively neighborhoods and its traditional streets, lined with two- and three-story row houses. Often built in the first half of the 20th Century, these homes no longer correspond to today’s lifestyles. In the hope of preserving this urban heritage, a number of architects are now attempting to give these homes a new lease on life.

natalie dionne architecture 02

natalie dionne architecture 03

Newly renovated, the BRICK HOUSE is located on de Gaspé Street, near the popular Jean-Talon Market. The in-depth transformation bears the signature of Natalie Dionne Architecture. The program involved turning what was once a three-unit building into a generous single-family home. Interiors were opened up, light was brought in, and the yard was turned into a convivial room.

natalie dionne architecture 04

natalie dionne architecture 05

The architectural intervention is easily understood from the back of the building. Although their initial intention was to preserve the façade’s main elements, the architects had no choice but to replace the brick entirely. This gave them the opportunity to integrate more generous openings to the exterior wall. In keeping with the existing typology, four elongated windows were inserted on the upper floor, where the original openings had been. Carefully aligned with the new windows, two sets of folding doors run across the dining and the kitchen area.

natalie dionne architecture 06

A centrally located chimney, no longer in use, becomes an esthetical object, which reinforces the composition of the symmetrical façade while adding a touch of fantasy to it. With its brick, left apparent inside and outside, the chimney becomes a link between the past and the present, the old and the new.

natalie dionne architecture 07
The ground floor was transformed into a vast living area while the upstairs was redesigned to accommodate three bedrooms and a large bathroom area. The architects’ most theatrical gesture was to introduce a two-story volume above the dining area. As a result of this move, the master bedroom and the upstairs bathroom appear to be floating over the ground floor. A small “balcony” was inserted between both volumes.

natalie dionne architecture 09

Interior openings generate a series of unexpected views towards the dining area, the backyard and the nearby alley. The careful positioning of the upstairs partitions ensured fluidity and transparency from one space to another. Skylights installed in previous times on the roof were totally revamped bringing natural light over the central staircase and the upstairs bathroom.

natalie dionne architecture 10

Materials

The white walls contrast with the strong presence of brick, concrete and wood surfaces. The dark shades of the walnut floors and furnishings, as well as the texture of the chimney provide warmth to the space. The choice of noble materials and a subdued palette bring calm and harmony to the contemporary interiors.

In the kitchen and dining area, the continuous floor is polished concrete, which blends into the stone pavers of the adjacent terrace when the windows fold open. The backyard thus becomes an integral part of the home’s living spaces, particularly during the long summer nights when family and friends rally around.

The traditional shed disappears into the perimeter fence, its grey tone recalling the nearby terrace. Freed from built elements, the yard is ready to be turned into a fanciful flower garden or vegetable plots. The back alley, another one of this neighborhood features, is accessed through a large sliding door.

The BRICK HOUSE is meant as an ode to Montréal’s rich residential heritage. It shows how traditional houses found everywhere in Montréal can be adapted to new realities. It also is a virtuoso demonstration of Natalie Dionne Architecture’s ability to make architecture a true celebration of space and light.

Data Sheet

Name of the project: BRICK HOUSE
Location: de Gaspé Avenue, Villeray, Montreal, QC, Canada
Area of project: 1 850 ft2/171.9 m2
Project end date: Fall 2019
Architects: Natalie Dionne Architecture, www.ndarchitecture.net
Design team: Natalie Dionne, Rosemarie Faille-Faubert, Corinne Deleers and Martin Laneuville
Clients: France Houle and Leonard Eichel
Contractor: P.A. construction
Engineer: Conception structurale Donald Arsenault
Cabinetmaker: Segabo design
Photographer: Raphaël Thibodeau

natalie dionne architecture 11

natalie dionne architecture 12

natalie dionne architecture 13

Jonas Kathan hat für seine innovative Erfindung Lift den James Dyson Award in Deutschland gewonnen. Lift ist ein neuartiger Spazierstock, der nicht nur beim Gehen sondern auch beim Aufstehen hilft. Foto: Til Wagner

Design Kunst

Detailqualität ist beim Tischpropgramm Creva desk wichtig. Einen besonderen Fokus setzt Kusch+Co auch auf die Aspekte Reinigen und Desinfizieren, hygienische Oberflächen, Brandschutz sowie ökologische Verträglichkeit. Foto: Kusch+Co

Einrichtung

ePED Panik-Druckstange für Fluchttüren. Foto: ASSA ABLOY Sicherheitstechnik GmbH

Türen+Tore

SWISS KRONO OSB/3 sensitiv EN300 für besonders sensible Bereiche wie Kitas oder Schulen. Bildnachweis: SWISS KRONO | Foto: Jan Meier

Advertorials

Der neue Instagram-Kanal steht analog für mehr Einfachheit am Bau und soll Architekten mit seiner reduzierten und ungewöhnlichen Bildsprache inspirieren. Foto: KS-ORIGINAL

Premium-Advertorial

Mit der KS* App stellt der Markenverbund alle Informationen rund um die funktionsgetrennte KS* Bauweise in komprimierter Form zur Verfügung. Foto: KS-ORIGINAL

Unternehmen

Bild: Badisches Landesmuseum, Foto: ARTIS – Uli Deck

Design Kunst

Dynamische Beleuchtung, Heiligendamm Seebrücke. Foto: Frieder Blickle, 2015

Fachartikel

Bild: Michels Architekturbüro GmbH / Visualisierung: Tomi Maslovarić

Projekte (d)

images/2020/2008/bim-management-940.jpg

Planung

David Cook, haas cook zemmrich STUDIO2050, Stuttgart: „Die gefaltete Dachlandschaft der Musikschule verleiht dem Gebäude nicht nur eine höchst individuelle Note, sondern ist auch im Hinblick auf energieeffizientes Lüften und eine optimale Tageslichtnutzung gestaltet.“ Foto: Adam Mork

Gebäudetechnik

Anzeige AZ-GC1-728x250 GAS

Anzeige AZ-C1a-300x250 R8

Anzeige AZ-C1b-300x600 R8
Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.