Anzeige AZ-A2-1140x250 R8

Anzeige AZR-T1-englishTV-468x60 R8

Chalet du Bois Flotté Residence by atelier BOOM-TOWN

Photo credit: Maxime Brouillet

Projects (e)

 

The chalet du Bois Flotté (the Driftwood Chalet) is located on the gently sloping terraces overlooking Cap-à-l’Aigle and the river. In the distance, one can see the Malbaie River and the slow movement of its tides. The chalet is reminiscent of the first homes built along the St Lawrence Valley, with their gabled roofs on rectangular massings.

chalet du bois flote residence 02

chalet du bois flote residence 03
Photo credit: Maxime Brouillet

Two buildings join at right angles to create a design as rustic as it is refined. The steel of the roof (which extends in places to cover the walls) together with the cedar cladding of the gables (also used in parts of the side walls) create a striking combination. The oxidation from contact with sea air will gradually give the cedar the silvery hue characteristic of seaside dwellings. The chalet’s uniform shapes best frame the landscape, allowing access to the grounds via a terrace where the two buildings meet. Large windows give occupants a view of the region. Between sky and river, this small structure stands in an impressive landscape. The development takes shape here, like a piece of driftwood, carried by time and currents, offering a haven of relaxation, humble and discreet, set against the opulent beauty of the landscape. Cost-effective, with simple lines which do not compromise comfortable contemplation and enhancement of the view. Coveted understatement and privacy under the flaming skies of Charlevoix.

chalet du bois flote residence 04

chalet du bois flote residence 05

Photo credit: Maxime Brouillet


The interior layout consists of two access areas. Each space is designed to meet the needs of occupants, consistent with a minimalist Scandinavian approach. Polished concrete slabs along the ground form two split levels to increase the living space, which in turn opens to the landscape by means of an immense glass wall covering the chalet’s entire western face. A moveable ladder provides access to a small mezzanine, a veritable extension of the children’s rooms below. This offers a space for play and relaxation away from the world of adults.

chalet du bois flote residence 06

chalet du bois flote residence 07
Photo credit: Maxime Brouillet

The story of the chalet du Bois Flotté (the Driftwood Chalet) is also one of the gatherings, a story in which clients play the central role. This is how guests describe the chalet: “Above all, one falls in love with the magnificent location of the ‘Terrasses Cap-à-l’Aigle’, which is at the heart of the development. During our family holidays in the summer of 2016, we were captivated by the unobstructed view of the St. Lawrence River, the changing skies and the breathtaking sunsets, the landscapes changing with the day and season. We wanted a new family space away from the routine and the big city where we could relax among friends and family. Each member of the family conceived a part of the project. It was our way of rooting ourselves more in the province of Quebec and designing a home that reflected our family. Imagining spaces that showcase such a stunning landscape was our way of paying homage to this welcoming land. The space is designed to offer each person their private corner while also fostering family time together. Finally, it was about having a certain chemistry with our architect, who understood the difference between a holiday home and a weekend cottage and let himself be both seduced by the location and inspired by our project.

Photo credit: atelier BOOM-TOWN
Photo credit: atelier BOOM-TOWN

Such are the circumstances that gave birth to the chalet du Bois Flotté (the Driftwood Chalet). Its colours are reminiscent of a piece of driftwood driven onto the coast by wind, currents and tides. The construction resembles driftwood floating for a long time in salt water, becoming part of the environment, providing food and shelter for small sea creatures, fish and other aquatic species, and, now that on dry land, sheltering birds and other animal species or nurturing the growth of certain plants.

Photo credit: atelier BOOM-TOWN
Photo credit: atelier BOOM-TOWN

The backdrop for the project’s design is a desire for harmony with nature. Building within limited means forces one to limit surface area, which reduces one’s ecological as well as physical footprint. It’s an opportunity to build ecologically, to question how to occupy space without taking up space. The compact layout of the construction keeps intact the natural look of the site. What would have been considered a de-motivating constraint was addressed instead as a stimulating creative challenge to find simple answers to complex problems. While household size has been declining steadily over the past 50 years, the size of dwellings has regularly increased.*1* This increase in area cannot be offset by technological advances that require production equipment and electronic components needed for ‘high-performance’ homes.

Photo credit: Maxime Brouillet
Photo credit: Maxime Brouillet

To ensure the construction was in harmony with its location, physical and virtual models of the terrain were created to design a project grounded on land while offering views of the river. Aligning certain areas of the chalet with the mountainous coastline of Pointe-au-Pic and La Malbaie. To this end, in the corridor leading to the rooms, a reading nook was custom-built to face a glass wall through which the outdoor terrace and grounds can also be reached, creating a true connection with the surrounding nature.

*1* Barkenbus, Jack. 2008. ‘Supersizing the American Dream in an Era of Climate Change.’ Environmental Law Institute 38 (12).

Completion Year: 2018
Surface (building area: 122 m2 [1,313 sq.ft.] + terrace 32 m2 [352 sq.ft.]

Architect: atelier BOOM-TOWN, www.boom-town.ca
Interior Design: atelier BOOM-TOWN, www.boom-town.ca
Structural engineer: GENIEX, geniex.ca
General contractor: HABITAT ÉCONSTRUCTION, www.groupehabitat.com/habitat-econstruction
Cladding: Juste du pin, www.justedupin.com and Mac métal architectural, macmetalarchitectural.com
Doors and windows: SOLARCOM ET NOVATECH, www.solarcom.ca
Cabinets: SIMARD, CUISINE ET SALLE DE BAINS, www.armoiressimard.com
Plumbing and tiles: RAMACIERI SOLIGO
Stove: STUV, stuvamerica.com
Concrete sink: BALUX, www.balux.ca
Photographer: MAXIME BROUILLET, www.maximebrouillet.org


Anzeige AZ-GC1-728x250 GAS

Der SWISS KRONO MAGNUMBOARD OSB-Pavillon vor der raumprobe. Bildnachweis: SWISS KRONO

Unternehmen

Maximale planerische Freiheit bringt das neue Linearleuchtensystem Paladio. Paladio ist die zeitgenössische Interpretation einer klassischen, technischen Linearleuchte, die aufgrund ihrer hochwertigen Oberflächenqualität und vielfältigen Anbauteile gleichzeitig auch viel Atmosphäre vermittelt. Foto: SATTLER, Design: Ulrich Sattler

Beleuchtung

Besonderes Augenmerk richten Brandschützer auf gepolsterte Möbel – da der verwendete Polsterschaum trotz flammhemmender Additive enorme Mengen an toxischen Brandgasen freisetzen kann. Bis zu 25.000 Kubikmeter Rauch entstehen bei der Verbrennung von gerade mal zehn Kilogramm Schaum. Foto: Kusch+Co

Fachartikel

Photo credit: Studio de Nooyer

Projects (e)

Moderne Interpretation des traditionellen Hofhauses «Hanok»: Die Schweizer Botschaft in Seoul, Südkorea. Bild: Hélène Binet.

Menschen

Picture: Purnesh Dev Nikhanj for blocher partners

Projects (e)

Der in der DIN EN 17037 geforderte Blendschutz lässt sich bei LiDEKO Dachschiebefenstern und Balkonausstiegsfenstern mittels verschiedener Markisen einfach umsetzen. Foto: LiDEKO

Fachartikel

Zentraler Hof mit Kindergarten. Foto: David Chipperfield Architects

Projekte (d)

Mit Gobos aus dichroitischem Glas, mit farbigen Gobos und mittels Dimmung generierten dynamischen Effekten richtete der Künstler Mario Arlati die Blicke von Passanten fokussiert auf Venedigs Markusturm. Foto: Christian Fattinnanzi

Außenraum

Anzeige AZ-C1a-300x250 R8

Anzeige AZ-C1b-300x600 R8
Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.